Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer

BA Program in the Archaeology, History, and Literature of Ancient Greece

ΜΑΘΗΜΑΤΑ

1ο ΕΞΑΜΗΝΟ (30 Πιστωτικές Μονάδες)

75101 Εισαγωγή στην Επιστήμη της Αρχαιολογίας (8 Πιστωτικές Μονάδες)

Αντικείμενο του μαθήματος είναι μία συνοπτική και συνολική θεώρηση της Επιστήμης της Αρχαιολογίας. Παρουσιάζονται οι ορισμοί, οι αρχές, οι μέθοδοι και οι πρακτικές. Εξετάζονται οι κυριότεροι τρόποι εντοπισμού, αποκάλυψης, χρονολόγησης και μελέτης των αρχαιολογικών καταλοίπων. Επίσης παρουσιάζονται στοιχεία που σχετίζονται με την αρχαιολογική δεοντολογία, τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς, τη σημασία της επιστήμης της αρχαιολογίας και την αξία της μελέτης του παρελθόντος για το παρόν και το μέλλον των σύγχρονων κοινωνιών. Για την καλύτερη κατανόηση των παραπάνω παρουσιάζονται μελέτες περιπτώσεων από την αρχαιολογική έρευνα του ελληνικού (και όχι μόνο) χώρου. Επίσης, στο πλαίσιο του μαθήματος γίνονται προαιρετικές επισκέψεις και ξεναγήσεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους (Μυκήνες, Επίδαυρος, Ελευσίνα και Αγορά Αρχαίας Αθήνας). 

75102 Εισαγωγή στις Ιστορικές Σπουδές (8 Πιστωτικές Μονάδες)

Στόχος αυτού του μαθήματος είναι να εξοικειωθούν οι φοιτητές με τις βασικές έννοιες των ιστορικών μελετών (χρόνος, χώρος, ιστορικό γεγονός, δομές, ιδρύματα). Το μάθημα επικεντρώνεται επίσης στα διάφορα είδη πηγών στην Αρχαία Ιστορία και τη μεθοδολογία σχετικά με τη χρήση τους. Τέλος, το μάθημα παρέχει μια επισκόπηση των κύριων προοπτικών της μελέτης της Αρχαίας Ιστορίας (διακρατικές σχέσεις, πολιτική και θεσμοί, κοινωνία και οικονομία, πολιτισμός και εθνικότητα).

75103  Αρχαία Ελληνική Λογοτεχνία: Μια Επισκόπηση (8 Πιστωτικές Μονάδες) 

Βασικός μαθησιακός στόχος του μαθήματος είναι οι φοιτητές / τριες να γνωρίσουν τα πιο γνωστά είδη της αρχαίας ελληνικής φιλολογίας μέσα από μία επιλογή των πιο αντιπροσωπευτικών έργων και συγγραφέων από το κάθε είδος (με έμφαση στους Όμηρο, Ησίοδο, Ηρόδοτο, Σοφοκλή, Πλάτωνα, Καλλίμαχο). Σε αυτήν την εισαγωγή στην αρχαία ελληνική φιλολογία, οι φοιτητές / τριες εξασκούνται και στην εκ του σύνεγγυς μελέτη συγκεκριμένων χωρίων (σε μετάφραση) και στην κριτική ανάγνωση επιλεγμένων έργων της βιβλιογραφίας με στόχο να αναπτύξουν την κριτική σκέψη τους καθώς προσεγγίζουν αρχαία κείμενα.

75104 Αρχαία Ελληνικά I (Αρχάριοι Ι) (6 Πιστωτικές Μονάδες)

Πρόκειται για εισαγωγικό μάθημα στην αρχαία ελληνική γλώσσα, μέσω του οποίου οι φοιτητές μαθαίνουν την ελληνική αλφάβητο, βασικό λεξιλόγιο και στοιχειώδεις κανόνες γραμματικής και συντακτικού της αρχαίας ελληνικής γλώσσας, με στόχο να αποκτήσουν την ικανότητα να διαβάζουν απλά κείμενα στα αρχαία ελληνικά.

 

 

2ο ΕΞΑΜΗΝΟ (30 Πιστωτικές Μονάδες)

75201 Πολιτισμοί Αιγαίου: Μια Επισκόπηση (8 Πιστωτικές Μονάδες )

Το μάθημα αποτελεί μία σφαιρική εισαγωγή στην προϊστορική αρχαιολογία του Αιγαίου, από την 7η χιλιετία έως το τέλος της 2ης χιλιετίας π.Χ. Εξετάζει την κοινωνική και πολιτισμική εξέλιξη στην ηπειρωτική Ελλάδα, την Κρήτη και τα νησιά των Κυκλάδων από τις πρώτες αγροτικές κοινότητες της νεολιθικής περιόδου έως και τις σύνθετες κοινωνίες των Μινωικών και Μυκηναϊκών ανακτόρων της Μέσης και Ύστερης εποχής του Χαλκού.

75202 Αρχαία Ελληνική Τέχνη: Μια Επισκόπηση (8 Πιστωτικές Μονάδες)

Συνοπτική επισκόπηση της αρχαιοελληνικής τέχνης: συνθετικές αρχές, ερευνητικές πηγές και μεθοδολογικές προσεγγίσεις, ορολογία, τυπολογία, εικονογραφία, τεχνοτροπία. Αρχιτεκτονική και πολεοδομία, πλαστική, μνημειακή ζωγραφικής, κεραμική, μικροτεχνία, από την κατάρρευση του μυκηναϊκού κόσμου έως το τέλος της Ελληνιστικής περιόδου.

75203 Η Ιστορία της Ελληνικής Πόλεως (8 Πιστωτικές Μονάδες)

Το μάθημα εξετάζει τη σημασία της πόλεως για τους Έλληνες, την προέλευσή της (γλωσσικό υπόβαθρο, γραμματειακές και επιγραφικές πηγές, αρχαιολογικά κατάλοιπα), την πόλιν ως αποτέλεσμα του συνοικισμού, το τι ήταν η πόλις, τη διάρκεια ζωής της ελληνικής πόλεως, τη διαδικασία της αστικοποίησης σε αντιδιαστολή με τη διαδικασία σχηματισμού κράτους, την κυριαρχία του νόμου στην ελληνική πόλη, εξαιρετικές περιπτώσεις (Αθήνα και Σπάρτη), την άρνηση της πολιτικής ανάπτυξης (τυραννία και τύραννοι στην Αρχαϊκή περίοδο), καθώς και τη διάδοση του ελληνικού μοντέλου της πόλεως μέσω του αποικισμού. Σκιαγραφεί επίσης εξελίξεις από την Αρχαϊκή έως το τέλος της Κλασικής περιόδου και επισκοπεί τα πιο σημαντικά ιστορικά γεγονότα: τη δημιουργία της Πελοποννησιακής Συμμαχίας, τον Κλεισθένη και τις μεταρρυθμίσεις του, τους πολέμους του 5ου και 4ου αιώνα π.Χ. με την Περσική Αυτοκρατορία, την 1η και τη 2η Αθηναϊκή Συμμαχία, τον ρόλο της Σπάρτης και της Θήβας, τις προσπάθειες για ειρήνη και την άνοδο του βασιλείου της Μακεδονίας υπό τον Φίλιππο.

75204  Αρχαία Ελληνικά II (Αρχάριοι II) (6 Πιστωτικές Μονάδες)

Το μάθημα αποτελεί βασικό εισαγωγικό μάθημα στη διδασκαλία της αρχαίας ελληνικής γλώσσας, συγκεκριμένα της αττικής διαλέκτου.Κύριος στόχος της ύλης του μαθήματος είναι να διδάξει στους φοιτητές γραμματικά φαινόμενα, συντακτικές δομές και βασικό λεξιλόγιο της αττικής διαλέκτου, ώστε να αποκτήσουν ικανότητα κατανόησης ενός απλού πεζού κειμένου σε αυτή τη γλωσσική μορφή. Επίσης, στόχο του μαθήματος αποτελεί η κατανόηση από τους πρωτοετείς φοιτητές της μεθοδολογίας προσέγγισης ενός κειμένου της αρχαίας ελληνικής. Με αυτή την έννοια το μάθημα αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία αναπτύσσεται και συμπληρώνεται η μεθοδολογία προσέγγισης και κατανόησης ενός κειμένου της αρχαίας γραμματείας, γνώση και δεξιότητα απαραίτητη στον μελετητή της αρχαιότητας εν γένει μέσω πρωτογενών πηγών. Επιπλέον, μέσω της επιλογής συγκεκριμένων κειμένων το μάθημα έχει στόχο να εξοικειώσει τους φοιτητές με θεσμούς, ιδέες, νοοτροπίες και ιστορικά γεγονότα της κλασικής Αθήνας. Τέλος, στόχος του μαθήματος αποτελεί η συνειδητοποίηση της ετυμολογίας αγγλικών λέξεων από την αρχαία ελληνική μέσω ειδικών ασκήσεων, γεγονός που συμβάλλει στη βαθύτερη κατανόηση και ορθότερη χρήση των λέξεων αυτών.

 

 

3ο ΕΞΑΜΗΝΟ (30 Πιστωτικές Μονάδες)

75301 Προϊστορική Κρήτη: Η Μινωική Ανακτορική Κοινωνία (8 Πιστωτικές Μονάδες)

Εξετάζονται όλες οι περίοδοι ανάπτυξης του Μινωικού πολιτισμού. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην εξέλιξη της αρχιτεκτονικής (ανάκτορα, οικισμοί, τάφοι, ιερά) και των τεχνών (κεραμική, λιθοτεχνία, ελεφαντουργία, φαγεντιανουργία, τοιχογραφία κ.ά.), από την εποχή του Λίθου μέχρι και το τέλος της Εποχής του Χαλκού.

75302 Αρχαία Ελληνική Τοπογραφία και Αρχιτεκτονική (8 Πιστωτικές Μονάδες)

Aπό την Αθήνα και την Σπάρτη στα ελληνιστικά βασίλεια της Μακεδονίας, την Πτολεμαϊκή Αίγυπτο και της Συρία των Σελευκιδών οι αρχαίοι Έλληνες αρχιτέκτονες συνέθεσαν μεγαλεπήβολες κατασκευές για την στέγαση θρησκευτικών, πολιτικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων: ναοί και ανάκτορα, γυμνάσια, στάδια και θέατρα, καθώς και οικίες και μνημειακοί τάφοι προσφέρουν στον σύγχρονο ερευνητή πολύτιμες απόψεις της κοινωνίας που εξυπηρετούσαν. Στo μάθημα γίνεται συστηματική επισκόπηση των αρχαίων ελληνικών χώρων και μνημείων από τον 8ο έως τον 1ο αιώνα π.Χ., ώστε να εμπεδωθούν οι κύριες εξελίξεις στην αρχιτεκτονική και τον σχεδιασμό πόλεων καθώς και η επίδρασή των τελευταίων στον Ελληνικό πολιτισμό.

75303  Αρχαία Ελληνική Ιστοριογραφία: Θουκυδίδης (8 Πιστωτικές Μονάδες)

Βασικός μαθησιακός στόχος του μαθήματος είναι η εισαγωγή των φοιτητών στο είδος της αρχαίας ελληνικής ιστοριογραφίας μέσα από τη μελέτη του έργου του πλέον αντιπροσωπευτικού ιστοριογράφου της κλασικής Αθήνας, του Θουκυδίδη, και η ανάγνωση εκτενών αποσπασμάτων από το έργο του στο πρωτότυπο. Παράλληλα, μέσα από τη μελέτη του κειμένου, οι φοιτητές / φοιτήτριες θα διδαχθούν την ιστορία της Αθήνας κατά τον 5ο αι., την άνοδό της στην πανελλήνια ηγεμονία μετά τους Περσικούς πολέμους, και την καταλυτική συμβολή του Πελοποννησιακού πολέμου στην πτώση της. Οι φοιτητές / φοιτήτριες θα πρέπει να είναι σε θέση να μεταφράζουν με ευχέρεια και να μπορούν να σχολιάσουν διάφορες πτυχές της αφήγησης του Θουκυδίδη (πρότυπα, τυπολογία, γλώσσα, πολιτική και κοινωνία, διάλογος με άλλα λογοτεχνικά είδη, όπως για παράδειγμα την τραγωδία, κλπ.)

75304 Αρχαία Ελληνικά ΙΙΙ (Μεσαίο Επίπεδο Ι) (6 Πιστωτικές Μονάδες)

Το μάθημα είναι κομβικό για τη διδασκαλία της αρχαίας ελληνικής γλώσσας και συγκεκριμένα της αττικής διαλέκτου. Αποτελεί τη φυσική συνέχεια του μαθήματος Greek II, το οποίο διδάσκεται στο εαρινό εξάμηνο του πρώτου έτους σπουδών. Κύριος στόχος του μαθήματος είναι να διδάξει στους φοιτητές γραμματικά φαινόμενα, συντακτικές δομές και βασικό λεξιλόγιο της αττικής διαλέκτου, ώστε να αποκτήσουν την ικανότητα να κατανοήσουν ένα απλό πεζό κείμενο σε αυτή τη γλωσσική μορφή. Επίσης, στόχο του μαθήματος αποτελεί η εμπέδωση και η άριστη εφαρμογή της μεθοδολογίας για την προσέγγιση ενός κειμένου της αρχαίας ελληνικής. Επιπλέον, μέσω της επιλογής συγκεκριμένων κειμένων το μάθημα θα βοηθήσει τους φοιτητές να εξοικειωθούν με θεσμούς, ιδέες, νοοτροπίες και ιστορικά γεγονότα της κλασικής Αθήνας. Τέλος, στόχο του μαθήματος αποτελεί και η συνειδητοποίηση της ετυμολογίας αγγλικών λέξεων από την αρχαία ελληνική μέσω ειδικών ασκήσεων, γεγονός που συμβάλλει στη βαθύτερη κατανόηση και ορθότερη χρήση των λέξεων αυτών.

 

 

4ο ΕΞΑΜΗΝΟ (30 Πιστωτικές Μονάδες)

75401 Αρχαιολογία του Μυκηναϊκού Κόσμου (8 Πιστωτικές Μονάδες)

Εξετάζονται όλες οι περίοδοι ανάπτυξης του Μυκηναϊκού πολιτισμού, καθόλη τη διάρκεια της Ύστερης Εποχής του Χαλκού (δεύτερο μισό της 2ης χιλιετίας π.Χ.), από την γένεση έως την κατάρρευση του Μυκηναϊκού ανακτορικού συστήματος. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην τοπογραφία των μυκηναϊκών θέσεων, στην εξέλιξη της αρχιτεκτονικής (ανάκτορα, οικισμοί, τάφοι) και των τεχνών (κεραμική, λιθοτεχνία, ελεφαντουργία, τοιχογραφία, σφραγιδογλυφία, κοσμηματοποιίας, κ.ά.). Μέσω της μελέτης του υλικού πολιτισμού γίνεται προσπάθεια να παρουσιαστούν η οργάνωση και η δομή της μυκηναϊκής κοινωνίας στην Ηπειρωτική Ελλάδα και το Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένων και των οικονομικών και πολιτισμικών επαφών με την ανατολική και την κεντρική Μεσόγειο.

75402 Ελληνική Τέχνη: Εικονογραφία και Ερμηνεία (8 Πιστωτικές Μονάδες)

Το μάθημα παρουσιάζει τις μεθόδους προσέγγισης, ανάλυσης και ερμηνείας της αρχαίας ελληνικής τέχνης, ιδίως κατά την αρχαϊκή και κλασική εποχή (7ος - 4ος αιώνας π.Χ.). Μέσω προσεκτικά επιλεγμένων παραδειγμάτων και μελετών περίπτωσης, οι φοιτητές-τριες εξοικειώνονται με τις μεθόδους  ‘ανάγνωσης’ και ερμηνείας των έργων τέχνης, καθώς και με την διερεύνηση των ποικίλων συμφραζομένων μέσα στα οποία τα έργα αυτά δημιουργήθηκαν, διαδόθηκαν, αντιμετωπίσθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν - ακόμη και απορρίφθηκαν ή καταστράφηκαν σε ορισμένες περιπτώσεις. Αξιοποιούνται διάφορα εικαστικά μέσα (λ.χ. γλυπτική, κεραμική, ζωγραφική, ειδωλοπλαστική, μεταλλοτεχνία), παράλληλα με τη μελέτη θεμελιωδών θεμάτων της αρχαιοελληνικής μυθολογίας και της καθημερινής ζωής. Επιπλέον, εξετάζονται ευρύτερα πολιτισμικά ζητήματα που αγγίζουν θέματα όπως η ταυτότητα, το φύλο, και οι σχέσεις των Ελλήνων με άλλους πολιτισμούς της εποχής.

75403 Μελέτη της Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας μέσα από τις επιγραφές (8 Πιστωτικές Μονάδες)

Το μάθημα αυτό προσφέρει μια εκτενή εισαγωγή στις Ελληνικές επιγραφές, χαραγμένες σε λίθο ή μέταλλο και στη σημασία τους για την Αρχαία Ελληνική Ιστορία. Πρόκειται για έγγραφα διαφόρων ειδών που φωτίζουν ποικίλες όψεις του δημόσιου και ιδιωτικού βίου: ψηφίσματα πόλεων, ομοσπονδιών ή σωματείων, διατάγματα και επιστολές βασιλέων και αυτοκρατόρων, συνθήκες, διαιτησίες, ενοικιάσεις γης, δωρεές, απελευθερώσεις, τιμητικές και επιτάφιες επιγραφές, αναθέσεις, κατάδεσμοι κ.λπ. Οι επιγραφές αυτές θα εξεταστούν ως μαρτυρίες όχι μόνο για την Αρχαία Ελληνική πολιτική, κοινωνική και οικονομική ιστορία, αλλά επίσης και για την ιστορία των θεσμών, τη θρησκεία και τις πεποιθήσεις. Η ανάλυση των κειμένων αυτών αφορά επίσης θέματα σχετικά με την ιστορική τοπογραφία και την προσωπογραφία.

75404 Αρχαία Ελληνικά IV (Μεσαίο Επίπεδο II) (6 Πιστωτικές Μονάδες)

Βασικός μαθησιακός στόχος του μαθήματος είναι να εμβαθύνουν οι φοιτητές / τριες στην εκμάθηση της αρχαίας ελληνικής γλώσσας, αφού θα έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς το μάθημα Greek III κατά το χειμερινό εξάμηνο του δεύτερου έτους σπουδών. Μελετώντας σε κάθε μάθημα ένα διαφορετικό κείμενο στα αρχαία ελληνικά, οι φοιτητές / τριες διδάσκονται περισσότερα γραμματικά φαινόμενα και πιο σύνθετες συντακτικές δομές, εμπλουτίζοντας παράλληλα το λεξιλόγιο που ήδη κατέχουν. 

 

 

5ο ΕΞΑΜΗΝΟ (30 Πιστωτικές Μονάδες)

75501Ελλάδα και Ανατολική Μεσόγειος (8 Πιστωτικές Μονάδες)

Αντικείμενο του μαθήματος αποτελεί η επισκόπηση της ιστορίας και αρχαιολογίας της Εγγύς Ανατολής από την 2η έως και πρώιμη 1η χιλιετία π.Χ. Θα δοθεί έμφαση στην Ανατολία (Χεττιτική αυτοκρατορία, Φρυγία, Λυδία), την Συροπαλαιστίνη (Υστεροχεττιτικά και Αραμαϊκά βασίλεια, Ισραήλ/ Φιλισταίοι, Χαναανίτες/ Φοίνικες, Ασσυριακή εξάπλωση) και την Αίγυπτο (Παλαιό, Μέσο και Νέο Βασίλειο). Ιδιαίτερες αναφορές θα γίνουν στα κείμενα της Ανατολής που αναφέρονται στο Αιγαίο (Ahhiyawa, Keftiu, Tanaja).

75502 Ιστορία της Αρχαίας Ελληνικής Θρησκείας (8 Πιστωτικές Μονάδες)

Το μάθημα αποτελεί μια εισαγωγή στην αρχαία ελληνική θρησκεία και λατρεία, από την εποχή των λεγόμενων «Σκοτεινών Αιώνων» έως την Ελληνιστική περίοδο. Οι φοιτητές/τριες  θα μελετήσουν σημαντικά αρχαία κείμενα και επιγραφές, ενώ παράλληλα θα εξοικειωθούν και με τα αρχαιολογικά κατάλοιπα που σχετίζονται με τη θρησκεία και τη λατρεία, όπως είναι οι χώροι των ιερών, τα λατρευτικά αντικείμενα, τα έργα τέχνης, κ.ά.  Ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί τόσο στα θρησκευτικά δρώμενα της Αθήνας όσο και σε εκείνα που ελάμβαναν χώρα στα μεγάλα πανελλήνια ιερά, Παράλληλα, θα γίνουν αναφορές σε πολλά ακόμη παραδείγματα, τα οποίας φωτίζουν τις διάφορες πτυχές του θέματος και σε πολλά επίπεδα: ατομικό, της πόλης, της ευρύτερης περιοχής, και πανελληνίως

75503 Ελληνικό Δράμα: Κείμενα και Εικόνες (8 Πιστωτικές Μονάδες)

Βασικός μαθησιακός στόχος του μαθήματος είναι η εξοικείωση των φοιτητών / τριών με το αρχαίο ελληνικό δράμα μέσα από τη μελέτη έργων από τους τρεις μεγάλους τραγικούς ποιητές (Αισχύλο, Σοφοκλή, Ευριπίδη), καθώς και από τους κυριότερους εκπροσώπους της κωμωδίας. Οι φοιτητές / τριες θα εστιάσουν σε επιλεγμένα έργα, τα οποία θα προσεγγίσουν σε μεγάλο μέρος στο πρωτότυπο. Μέσα από αυτήν την εμπεριστατωμένη μελέτη, οι φοιτητές / φοιτήτριες θα εμβαθύνουν στο κοινωνικό, θρησκευτικό και πολιτισμικό πλαίσιο που ευνόησε την ανάπτυξη του θεάτρου στην κλασική Αθήνα. Σημαντικό μέρος του μαθήματος είναι και η ιστορία των δραματικών παραστάσεων (dramatic performances) από την αρχαιότητα σύμφωνα με σωζόμενες μαρτυρίες και απεικονίσεις σε αγγεία από τον ευρύτερο ελληνόφωνο κόσμο. Το μάθημα θα πλαισιωθεί με οπτικο-ακουστικό υλικό από παραστάσεις αρχαίου δράματος κατά τον 20ό και τον 21ο αιώνα, και με εκπαιδευτικές επισκέψεις σε σχετικούς αρχαιολογικούς χώρους και σε σύγχρονες παραστάσεις.

75504 Αρχαία Ελληνικά V (Προχωρημένοι I) (6 Πιστωτικές Μονάδες)

Βασικός μαθησιακός στόχος του μαθήματος είναι να ολοκληρώσουν οι φοιτητές / τριες την εκμάθηση των νέων γραμματικών φαινομένων και συντακτικών δομών της αττικής διαλέκτου, και να εξοικειωθούν με τη μελέτη, επεξεργασία και κατανόηση κειμένων της αρχαίας ελληνικής πεζογραφίας στο πρωτότυπο. Το μάθημα αποτελεί συνέχεια του μαθήματος Greek IV, το οποίο διδάσκεται κατά το εαρινό εξάμηνο του δεύτερου έτους σπουδών.

 

 

6ο ΕΞΑΜΗΝΟ (30 Πιστωτικές Μονάδες)

75601  Ελληνιστική Τέχνη (8 Πιστωτικές Μονάδες)

Αντικείμενο του μαθήματος αποτελεί η τέχνη και αρχαιολογία της Ελληνιστικής περιόδου, δηλαδή από την εκστρατεία του Μ. Αλεξάνδρου εναντίον των Περσών στα τέλη του 4ου αι. π.Χ. έως τη ναυμαχία στο Άκτιο το 30 π.Χ. Αρχιτεκτονική, πολεοδομία, γλυπτική και μνημειακή ζωγραφική, κεραμική, κοροπλαστική και μικροτεχνία, αποτελούν μερικά από τα θέματα που εξετάζονται, ενώ ειδική αναφορά γίνεται στην αρχαιολογία και τέχνη της Μακεδονίας και της ηπειρωτικής Ελλάδος, στην Αλεξάνδρεια και την Πτολεμαϊκή Αίγυπτο, την Πέργαμο, τη Συρία και την ελληνιστική Ανατολή καθώς επίσης και στην τέχνη που προέκυψε υπό ρωμαϊκή πατρωνία και επιρροή.

75602 Από τον Μ. Αλέξανδρο στην Κλεοπάτρα: Ιστορία της ελληνιστικής περιόδου (8 Πιστωτικές Μονάδες)

Το μάθημα είναι σχεδιασμένο ως επισκόπηση του Αρχαίου Ελληνικού Κόσμου κατά την Ελληνιστική Εποχή. Ξεκινά με τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και τελειώνει με τη μάχη στο Άκτιο και τον θάνατο της Κλεοπάτρας Ζ΄ (323-30 π.Χ.). Θα εξεταστούν οι Πόλεμοι των Διαδόχων και οι πολιτικές, κοινωνικές και πολιτισμικές εξελίξεις στα μεγάλα ελληνιστικά βασίλεια και στις ελληνιστικές πόλεις. Σημαντικό στοιχείο του μαθήματος είναι η συσχέτιση διαφόρων πρωτογενών πηγών (γραμματειακών, επιγραφικών, παπυρικών, νομισματικών) με την ιστορία και η εξοικείωση των φοιτητών με την εξαγωγή και αποτίμηση πληροφοριών από τις πηγές αυτές.

75603 Αρχαία Ελληνική Ιστοριογραφία: Ηρόδοτος (8 Πιστωτικές Μονάδες)

Το μάθημα αποτελεί το βασικό εισαγωγικό μάθημα στο γνωστικό πεδίο της αρχαίας ελληνικής ιστοριογραφίας. Βασικός στόχος της ύλης του μαθήματος είναι να εξοικειώσει τους φοιτητές με τη γλώσσα, τις βασικές θεματικές και τα σημαντικότερα ερευνητικά ζητήματα που θέτει το έργο του Ηροδότου μέσω της μελέτης του πρώτου βιβλίου των Ιστοριών λόγω της προγραμματικής του λειτουργίας για το σύνολο του ηροδότειου έργου. Επίσης, στόχο του μαθήματος αποτελεί η κατανόηση από τους πρωτοετείς φοιτητές της μεθοδολογίας και των βασικών αρχών φιλολογικής ανάλυσης και ερμηνείας αρχαίων ιστοριογραφικών κειμένων. Με αυτή την έννοια το μάθημα αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία αναπτύσσεται και συμπληρώνεται η μεθοδολογία προσέγγισης και κατανόησης ενός απαιτητικού κειμένου, γνώση και δεξιότητα απαραίτητη στον φιλόλογο, τον κατεξοχήν μελετητή της γραμματείας. 

75604 Αρχαία Ελληνικά VI (Προχωρημένοι II) (6 Πιστωτικές Μονάδες)

Βασικός μαθησιακός στόχος του μαθήματος είναι να εξοικειωθούν οι φοιτητές / τριες με τη μελέτη, κατανόηση και επεξεργασία ποιητικών κειμένων της αρχαίας ελληνικής λογοτεχνικής παράδοσης στο πρωτότυπο. Το μάθημα αποτελεί συνέχεια του μαθήματος Greek V, το οποίο διδάσκεται κατά το χειμερινό εξάμηνο του τρίτου έτους σπουδών.

 

 

7ο ΕΞΑΜΗΝΟ (34 Πιστωτικές Μονάδες)

75701 Ιστορία του Αθλητισμού στην Αρχαία Ελλάδα (8 Πιστωτικές Μονάδες)

Η ενασχόληση με τον αθλητισμό, είτε για την αναψυχή και την καλή φυσική κατάσταση είτε σε αγωνιστικό επίπεδο (πρωταθλητισμός) ήταν και παραμένει πολύ δημοφιλής από την αρχαιότητα έως σήμερα. Οι φοιτητές/τριες  θα γνωρίσουν τα σημαντικότερα στάδια της εξέλιξης του αρχαίου αθλητισμού,  θα εξοικειωθούν με τους χώρους και το πρόγραμμα των αγώνων, και θα αναζητήσουν τις πολλές και ποικίλες σχέσεις του αθλητισμού με τη θρησκεία και την πολιτική. Κατά τη διάρκεια του μαθήματος θα αξιοποιηθούν πολλές πηγές πληροφοριών: κείμενα (ιδίως ποιητικά), αρχαιολογικά ευρήματα, και πολλά έργα τέχνης, που φωτίζουν ζητήματα όπως ο ερασιτεχνισμός-επαγγελματισμός, η άθληση των γυναικών, η θέση της άθλησης στην εκπαίδευση των νέων, και άλλα πολλά, τα οποία παραμένουν πάντοτε επίκαιρα.   

75702Όμηρος και Ελληνική Μυθολογία (8 Πιστωτικές Μονάδες)

Το αντικείμενο του μαθήματος περιλαμβάνει τη λεπτομερή μελέτη της φύσης και της λειτουργίας του μύθου στο πλαίσιο της ανθρώπινης εμπειρίας κατά την ελληνική αρχαιότητα. Οι παραδόσεις στηρίζονται σε πληροφορίες πρωτογενών πηγών, έτσι μελετώνται συστηματικά και στο σύνολό τους κείμενα από διάφορα λογοτεχνικά είδη (από αγγλική μετάφραση), με ιδιαίτερη έμφαση στα έπη του Ησιόδου και την Οδύσσεια, η οποία εξετάζεται λεπτομερώς στο σύνολό της.  

75703  Μελέτη Αρχαίων Ελληνικών Παπύρων (8 Πιστωτικές Μονάδες)

Στόχος του μαθήματος είναι να αποτελέσει εισαγωγή στη μελέτη των ελληνικών κειμένων που έχουν γραφεί σε πάπυρο αλλά και σε άλλους φορείς γραφής, όπως όστρακα, υφάσματα, ξύλινες πινακίδες από την ελληνιστική έως την πρώιμη αραβική περίοδο, και να διδάξει τη μεθοδολογία ανάγνωσης και έκδοσης των παπυρικών κειμένων με τη συνδρομή νέων τεχνολογιών και ψηφιακών εργαλείων. Επιπλέον, το μάθημα έχει στόχο να εξοικειώσει τους φοιτητές με τις βασικές μορφές των ελληνικών γραφών, βιβλιακών και επισεσυρμένων κατά την προαναφερθείσα περίοδο. Ακόμη, να γνωρίσει στους φοιτητές πτυχές του κόσμου της Ανατολικής Μεσογείου αυτής της περιόδου όπως προκύπτουν από τη μελέτη των παπύρων: τη λογοτεχνία, τη γλώσσα, τους θεσμούς, την ιστορία, την οικονομία, τη θρησκεία, την επιστήμη, το δίκαιο, την καθημερινή ζωή των ανθρώπων κ.ά. Τέλος, στόχος του μαθήματος είναι η εξοικείωση με τα σύγχρονα πορίσματα της έρευνας και απόκτηση γνώσεων που θα συμβάλλουν στην καλύτερη κατανόηση των παπυρικών κειμένων εντός των ιστορικών και φιλολογικών συμφραζομένων τους.

75704 Προπτυχιακό Σεμινάριο* (10 Πιστωτικές Μονάδες)

 

 

8ο ΕΞΑΜΗΝΟ (34 Πιστωτικές Μονάδες)

75801  Ελλάδα και Ρώμη: Μια Ιστορική Επισκόπηση (8 ECTS)

Το μάθημα αυτό εξετάζει την αντιπαράθεση μεταξύ των ελληνικών πόλεων της Νότιας Ιταλίας και της Ρώμης, την εμπλοκή της Ρώμης στους Ιλλυρικούς Πολέμους, τις συμμαχίες της Ρώμης με ελληνικές πόλεις και κοινά, τους τρεις Μακεδονικούς Πολέμους, τη Διακήρυξη της ελευθερίας των ελληνικών πόλεων από τον Φλαμινίνο, τον Αντιοχικό Πόλεμο και τη συνθήκη της Απάμειας. Επιπροσθέτως, η εγκαθίδρυση του ρωμαϊκού ελέγχου στον ελλαδικό χώρο κατά τον 2ο αιώνα π.Χ. και οι σχέσεις της Ρώμης με τις ελληνικές πόλεις της Μικράς Ασίας και με το βασίλειο των Ατταλιδών θα μελετηθούν με βάση γραμματειακές πηγές, όπως ο Πολύβιος και ο Αππιανός, επιλεγμένες επιγραφικές πηγές (συνθήκες μεταξύ της Ρώμης και ελληνικών πόλεων) και τη νομισματική παραγωγή ελληνικών πόλεων που αποσκοπούσε να χρηματοδοτήσει τον ρωμαϊκό στρατό. Η επίδραση των Μιθριδατικών Πολέμων και των Εμφυλίων Πολέμων της Ρώμης στον ελληνικό κόσμο θα παρουσιαστεί με βάση νέα επιγραφικά ευρήματα.

75802  Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία: Πλάτων και Αριστοτέλης (8 Πιστωτικές Μονάδες)

Βασικός μαθησιακός στόχος του μαθήματος είναι να γνωρίσουν σε βάθος οι φοιτητές/φοιτήτριες την αρχαία ελληνική φιλοσοφία μέσα από τη μελέτη του έργου των δύο κεντρικότατων φιλοσόφων με την μεγαλύτερη απήχηση στην παγκόσμια φιλοσοφία, τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη. Μετά από μια εισαγωγή στην αρχαία ελληνική φιλοσοφική σκέψη με επίκεντρο τη φιλοσοφική θεωρία των δύο Ελλήνων φιλοσόφων, το μάθημα εξετάζει από το πρωτότυπο χαρακτηριστικά αποσπάσματα, για μεν τον Πλάτωνα, από τους διαλόγους Φαίδρος και Πολιτεία, για δε τον Αριστοτέλη, από τις πραγματείες Περί Ψυχής και Ηθικά Νικομάχεια. Οι φοιτητές / φοιτήτριες θα πρέπει να είναι σε θέση να μεταφράζουν με ευχέρεια αναγνωρίζοντας βασικές πτυχές του φιλοσοφικού λεξιλογίου και να μπορούν να αναλύσουν το φιλοσοφικό περιεχόμενο των κειμένων εντάσσοντάς τα κάθε φορά στο ευρύτερο φιλοσοφικό και πνευματικό τους πλαίσιο.

75803 Οι Αρχαίοι Έλληνες στη μάχη: Ξενοφώντας (8 Πιστωτικές Μονάδες)

Βασικός μαθησιακός στόχος του μαθήματος είναι να γνωρίσουν σε βάθος οι φοιτητές/φοιτήτριες την ιστοριογραφία του 4ου αιώνα μέσα από τη μελέτη του έργου του πλέον αντιπροσωπευτικού ιστοριογράφου της περιόδου, του Ξενοφώντα. Το μάθημα εξετάζει ειδικά τα έργα εκείνα του Ξενοφώντα τα οποία αφηγούνται τις σημαντικές πολιτικές και στρατιωτικές εξελίξεις των αρχών του 4ου αι, οι οποίες οδηγούν προοδευτικά στο τέλος της κυριαρχίας της πόλης-κράτους και την αποδυνάμωση της Αθήνας (Ελληνικά, Κύρου Ανάβασις). Οι φοιτητές / φοιτήτριες θα πρέπει να είναι σε θέση να μεταφράζουν με ευχέρεια και να μπορούν να σχολιάσουν διάφορες πτυχές της αφήγησης του Ξενοφώντα (πρότυπα, τυπολογία, γλώσσα, πολιτική και κοινωνία, διακειμενικότητα κλπ.)

75804 Προπτυχιακό Σεμινάριο* (10 Πιστωτικές Μονάδες)

 

Διατίθεται ένας αριθμός σεμιναρίων· ενδεικτικοί τίτλοι είναι οι κάτωθι:

  • Ταφικές Πρακτικές και η Αρχαιολογία των Προγόνων
  • Η Τοπογραφία της Αρχαίας Μακεδονίας
  • Οικιακός χώρος και Κοινωνική Δομή κατά την Προϊστορία
  • Αρχαιολογία της οικιακής οργάνωσης: Ο Κλασικός Κόσμος
  • Ο Ελληνικός Αποικισμός: Οι Έλληνες στη Μαύρη Θάλασσα
  • Η Ελληνική Πόλις υπό Ρωμαϊκή Κυριαρχία
  • Ιδιωτικά Σωματεία και Συσσωματώσεις με Επίκεντρο το Γυμνάσιο στις Αρχαίες Ελληνικές Πόλεις
  • Ελληνική Νομισματική, Νομισματικές Πολιτικές και η Οικονομία
  • Ελληνική λογοτεχνία της Ελληνιστικής και της Αυτοκρατορικής Εποχής
  • Η Πρόσληψη του Ομηρικού Έπους στη Ρωμαϊκή Επική Παράδοση
  • Η Εποχή του Αυγούστου

Σεμινάρια Εξειδίκευσης

Επιπρόσθετα σεμινάρια θα ανακοινωθούν στη συνέχεια.