Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer

BA Program in the Archaeology, History, and Literature of Ancient Greece

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το Αγγλόφωνο Προπτυχιακό Πρόγραμμα στην Αρχαιολογία, Ιστορία και Λογοτεχνία της Αρχαίας Ελλάδας συνδυάζει τρεις συνεργαζόμενους κλάδους από τον τομέα των Κλασικών Σπουδών. Το διεπιστημονικό πρόγραμμα σπουδών του Προγράμματος, το οποίο διδάσκεται από προσωπικό αποτελούμενο από άκρως εξειδικευμένους ακαδημαϊκούς και ανώτερους ερευνητές, συνδυάζει τα δυνατά σημεία των τριών κλάδων σε ένα ενιαίο, καινοτόμο πτυχίο.

Αρχαιολογία

Στο Πρόγραμμα ενισχύεται η συστηματική επισκόπηση της προϊστορικής και αρχαίας ελληνικής αρχαιολογίας και τέχνης. Τα πρώτα έξι εξάμηνα περιλαμβάνουν μαθήματα όπως η Μινωική και Μυκηναϊκή Προϊστορία, η κοινωνική σημασία της αρχαίας ελληνικής τέχνης και εικονογραφίας, η ανάπτυξη της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής και πολεοδομίας και οι σχέσεις του ελληνικού κόσμου με τους πολιτισμούς της ανατολικής Μεσογείου, όπως οι Χετταίοι, οι Αιγύπτιοι και οι Πέρσες. Στο έβδομο και το όγδοο εξάμηνο περιλαμβάνονται δύο σεμινάρια, τα οποία επιτρέπουν την εις βάθος μελέτη συγκεκριμένων αρχαιολογικών θεμάτων. Το Πρόγραμμα δίνει μεγάλη έμφαση στα επιτόπια μαθήματα τα οποία πραγματοποιούνται σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα, καθώς και στην πρακτική διδασκαλία στο Πανεπιστημιακό Μουσείο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης, αλλά και στις αρχαιολογικές ανασκαφές στον Μαραθώνα και την Τράπεζα Αιγειαλείας.

 

Ιστορία

Περίπου το ένα τρίτο του Προγράμματος αποτελείται από μαθήματα Ιστορίας: ξεκινώντας με μια Εισαγωγή στις Ιστορικές Σπουδές στο πρώτο εξάμηνο, οι φοιτητές εισάγονται με συστηματικό τρόπο στην ελληνική ιστορία με μια σειρά μαθημάτων για την ελληνική πόλη, τον Μέγα Αλέξανδρο και την ελληνιστική Ελλάδα, την Ελλάδα και τη Ρώμη, την ιστορία της θρησκείας και του αθλητισμού. Παρέχεται επίσης ένα πιο εξειδικευμένο μάθημα μελέτης των επιγραφών, καθώς και ένα σεμινάριο όπου εξετάζεται η καλλιτεχνική και ιστορική σημασία των ελληνικών νομισμάτων.

 

Αρχαία Ελληνική Γραμματεία

Το Πρόγραμμα προσφέρει ένα ευρύ φάσμα μαθημάτων αρχαίας ελληνικής γραμματείας, από όλες τις κύριες περιόδους της, καθώς και τα σημαντικότερα είδη της. Κατά τη διάρκεια των πρώτων έξι εξαμήνων, οι φοιτητές διδάσκονται εντατικά την αρχαία ελληνική γλώσσα. Οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν σημαντικούς συγγραφείς και είδη της αρχικής ελληνικής γραμματείας, όπως ο Όμηρος και το έπος, το δράμα, η ιστοριογραφία (Ηρόδοτος, Θουκυδίδης, Ξενοφών), η φιλοσοφία και η ρητορική, καθώς και τον κόσμο των αρχαίων ελληνικών παπύρων. Τα μαθήματα που ασχολούνται με τη θρησκεία και τον μύθο διευρύνουν την κατανόησή τους για τον ελληνικό πολιτισμό και τη συνέχειά του στη ρωμαϊκή εποχή. Η μελέτη λογοτεχνικών αριστουργημάτων από τον ρωμαϊκό κόσμο, με έμφαση στις αλληλεπιδράσεις μεταξύ ελληνικής και λατινικής λογοτεχνίας, επιτρέπει στους μαθητές να κατανοήσουν τη σημασία του αρχαίου κόσμου για τη δυτική παράδοση και τον σύγχρονο κόσμο.